Tersine Mühendislik Nasıl Yapılır?

Tersine Mühendislik Nasıl Yapılır?

Rekabet içerisinde olan sanayi sektöründe “Tersine Mühendislik” gibi gelişen teknolojilerin kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

Satış potansiyelini artırmak isteyen firmalar son teknoloji ürünleri tasarım ve imalat süreçlerinde kullanarak piyasadaki rekabet gücünü her geçen gün daha da artırmaya çalışmaktadırlar. Bu teknolojilerden en önemlisi de Tersine Mühendislik teknolojisidir.

Tersine Mühendislik hali hazırda kullanılan bir ürünün aynısını tasarımını elde etme sürecidir.

Özellikle imalat sanayi için yeni ve oldukça hayati olan bu Tersine Mühendislik teknoloji ile;

  • Daha önceden üretilmiş ancak 3 boyutlu çizimi olmayan parçaların 3 boyutlu resimleri elde edilebilir.
  • Rakip firmaların ürettiği ürünün 3 boyutlu resmi elde edilerek, bu ürün geliştirilerek daha rekabetçi bir ürün piyasaya sürülebilir.
  • Çok eskiden üretilmiş, ancak üreticisi bulunmayan bir ürünün tersine mühendislik teknolojisi ile 3 boyutlu resmi çıkartılarak imalata hazır hale getirilebilir.

Bahsedilen ürünlerin 3 boyutlu çizimleri bu teknoloji ile elde edildikten sonra bu ürünlerin üretim tekniğine göre kalıp ve modellerinin yapılması mümkün hale gelmektedir.(döküm, dövme ve benzeri kalıpla imalat yöntemleri ile üretim)

Tersine Mühendislik Aşamaları

Peki endüstri için bu kadar önemli olan tersine mühendislik nasıl bir teknolojidir? Tersine Mühendislik yaptırmak isteyen bir firmanın bu teknoloji hakkında bilgi sahibi olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda Tersine Mühendislik ile üretim aşamalarını bir kaç başlık altında toplamak mümkündür.

1.Parçanın Lazer İle Taranması

Lazer tarama,tersine mühendislik,Cmm Ölçümü hizmeti form kontrülü ankara ostim uygun fiyat

Lazer Tarama ile Kalıp Taraması

Tersine Mühendislik yöntemi ile tasarlanmak istenen bir parçaya uygulanması gereken ilk iş parçanın lazer ile taranmasıdır.

Tasarımını elde etmek istediğimiz parça öncelikle düz bir zemin üzerine sabitlenir ve lazer tarama cihazı ile taranır. Bu tarama işlemi günümüz teknolojisinde aynı zamanda optik tarama cihazları da kullanılarak yapılabilmektedir. Tarama işlemi ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki video incelenebilir.

 

 

 

 

 

 

2. Tarama Datasına Göre Katı Modelin Çizilmesi

 Tersine Mühendislik-Akıncı Makina-Ostim Ankara.jpgParçanın lazer veya optik tarama işlemleri tamamlandıktan sonra, 3 boyutlu tasarlama aşamasına geçilir.Bu aşamada tarama datası (.stl data) tasarımcıya yol gösterir.

Tasarımcı tarama sonucu oluşan bu nokta bulutu datasına sadık kalarak parçanın 3 boyutlu çizimini oluşturur.

 

 

 

3. Tasarlanan Parçanın Doğruluğundan Emin Olunması

Lazer Tarama,tersine mühendislik,cmm ölçümü,ankara,ostimParçanın 3 boyutlu çizimi elde edildikten sonra son aşamaya geçilmelidir.Bu aşamada tasarlanan 3 boyutlu datanın çeşitli kalite kontrol yazılımları doğruluğu kontrol edilir.

Tasarımı tamamlanan 3 boyutlu model, nokta bulutu datası ile çakıştırılır ve 3 boyutlu datanın, taranan ürünün aynısı olduğundan emin olunur.

Bu aşamalardan sonra artık istenilen parçanın 3 boyutlu tasarımı elde edilmiştir.Bu aşamadan sonra bu parçanın muadilini veya daha gelişmişini üretip pazara sunmak artık mümkün hale gelmektedir.

Firmamız bu teknoloji ile bir çok müşterimize hizmet vermiş, bunun yanında yurt içinde üretimi olmayan birçok parçanın yerlileştirilerek yurt içinde üretiminin önünü açmıştır.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.